2023. január 7., szombat

Petúniaharang

Amennyiben a tavaszi megújulásnál a kertünkben egy csodálatosan szép, harang formára emlékeztető petúniabokrétát szeretnénk -  mert esetleg láttunk is már ilyet valahol, de nem jöttünk rá az elkészítés módjára -, íme, itt a megvalósítás munkamenetét mutató 'recept'. 
Szükségünk lesz hozzá egy nagyobb kaspóra, egy könnyen beleférő cserépre, egy darab dróthálóra, egy fekete kukazsákra, virágföldre, minél több petúnia palántára és természetesen a napi rendszeres locsolásra, s egy-két hét múlva az eredmény nagyon látványos lesz. 


A petúnia a legnépszerűbb és a legszebb virágok közé tartozik. Az élénk, tarka, trombita alakú virágok színei és formái elképesztő változatosságot mutatnak és a gondozása sem túl bonyolult feladat. A petúnia nemzetség több száz változata ismert és a hibridek száma napról-napra gyarapszik a növénynemesítőknek köszönhetően. Ez a Dél Amerikából származó egynyári növény általában 25-30 cm magasra nő, sok változatnak csüngő hajtásai vannak, amelyek hossza akár az 1 métert is elérheti. A sokvirágú fajták virágai 5 cm körüliek, de léteznek mini (kisvirágú) és nagyvirágú hibridek is, melyek virágai akár 10 cm-esre is megnőhetnek. A virágok szirmai rendkívül vékonyak, puhák és lágyak. A petúniák többségének tölcsér alakú virágai vannak, amelyek egyenként, apró levelű virágszárakon nőnek. Színük a piros, a fehér, a kék, a lila és a sárga legváltozatosabb árnyalataiban tündököl. Léteznek még teltvirágú és rojtos szirmú hibridek is, ezeknek a virágai általában még érzékenyebbek, az erős eső és a nagyobb szél is könnyen kárt tesz bennük. A petúnia levelei sima szélűek, puhák és szőrözöttek. Alakjuk ovális, lekerekített vagy kissé kihegyesedő csúcsú. A petúniát ültethetjük a kertbe, ahol szinte egész évben gyönyörködhetünk csodálatos virágaikban. De ültethetjük erkélyládába, cserepekbe, felakasztható virágtartókba is, amit elhelyezhetünk az erkélyen, a teraszon, az ablakpárkányon vagy akár a lakásban szobanövényeink között, színesebbé téve azokat.

források: innen és innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése