2015. január 10., szombat

Mackókalács

Hozzávalók:

1/2 evőkanál szárított élesztő

1 csésze langyos tej
4 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál só
2 tojás + 1 a máz
1/2 teáskanál tiszta vanília kivonat
4 evőkanál olívaolaj + 1 teáskanál a tepsi kenéséhez, + 1 teáskanál pedig a mázhoz
1 evőkanál méz
4 - 4 1/2 csésze liszt

A langyos tejben keverd el az élesztőt és hagyd állni 5 percig.
Add hozzá a cukrot, sót, 2 tojást, vaníliát, 4 evőkanál olívaolajat, majd a mézet. (Használd ugyanazt a kanalat az olaj után a méznek, így a méz könnyedén lecsúszik.) Adj hozzá  1 csésze lisztet, majd keverd simára, majd apródonként a maradék lisztet is adagold hozzá, folyamatosan keverve. Enyhén lisztezett felületen gyúrd, amíg puha és rugalmas lesz (kb. 4 perc). Ha a tészta ragadós, 1-2- evőkanál liszt hozzáadásával megszüntethető. Akkor jó a tészta, ha sima és kis légbuborékok keletkeznek a gyúrás folyamán. 

Helyezd a tésztát egy mély, 1 teáskanál olívaolajjal kikent tartályba. Fedd le és hagyd, hogy langyos szobahőmérsékleten, hogy duplájára keljen (kb. 1 1/2 - 2 óra).

Óvatosan borítsd ki a megkelt tésztát egy enyhén lisztezett felületre, majd vágd ketté, az egyik fele lesz a mackó teste. Formázd golyó formájúra, és tedd a a bélelt tepsi közepére.

Vágd ketté a maradék tészta felét. Az egyik fél lesz a mackó feje. Formázz ebből egy kisebb golyót és tedd a test fölé. Jobban összetapadnak majd, ha az illesztésnél megvizezed a tésztákat.
Vágj le a 1/3 darabot a maradék tésztából, majd oszd két kis golyóra (fül), és egy kisebb golyó (orr).
A maradék tésztát négy részre kell vágnod, két kisebbre a karoknak és két nagyobbra a lábaknak.
Egy éles késsel vágj kis réseket, ahol a szem és a köldök lesz, majd helyezz bele mazsolát, vagy szárított áfonyát. Mazsolát, vagy áfonyát helyezz orrnak is a tésztára.
Habverővel keverj össze 1 tojást, 1 teáskanál olívaolajat, ez lesz a máz, amivel finoman kend meg a tésztát. Helyezd a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd  30-35 percig, vagy amíg a kenyér mély aranybarna nem lesz. Hagyd teljesen kihűlni szeletelés előtt.


forrás: innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése