2015. október 31., szombat

Mindennapi jóga

Mentőötlet a blog címe, de eddig még a legfontosabb menteni valóval, az egészséggel nem foglalkozott. Íme néhány egyszerű jóga gyakorlat, aminek a néhány percet igénybe vevő napi elvégzésével máris sokat tehetsz testi jólétedért.

Állj egymáshoz közelített lábakkal, a vállaid lazítsd el, karjaid a test mellett nyugodjanak. Lélegezz mélyet és emeld a karjaid a fejed fölé, a tenyereid egymással szembe nézzenek. Hajlítsd be a térdeket, és a feneked lassan told hátra. Maradj ebben a testhelyzetben néhány másodpercig.
Ez a póz megmozgatja a láb izmait, és óvja a térdek körüli érzékeny területet.


Állj egyenes tartásban, kezek a test mellett, majd a nyújtott karjaidat és a szintén nyújtott jobb lábadat lassan egyszerre emeld, miközben az egyenes hátú testeddel mérlegállást veszel fel. Célszerű a szemeiddel egy stabil pontra összpontosítani, segít az egyensúly megtartásában. Tartsd meg a helyzetet néhány másodpercig, majd lassan vedd fel újra az egyenes testtartást. Végezd el a gyakorlatot a másik lábaddal is.


Állj terpeszben. Hajlítsd be a jobb lábad, míg 90 fokos szöget nem nyersz, és a jobb lábujjaid irányítsd kifele. A karjaid emeld párhuzamosan a talajjal, a vállak magasságába, tenyerekkel lefele. Lélegezz be és ki ötször, kizárólag az orron át, miközben ebben a pózban maradsz. Ezután válts lábat és ismételd a gyakorlatot.
Ez a póz megdolgozza a láb és a kar izmait, és erősíti a hasizmokat is.


Térdelj a talajra, a lábaid enyhén tedd terpeszbe, és támaszkodj a lábujjaidra. Dőlj hátra, és ragadd meg a bokáid, te csípőre tett kézzel is végezheted vagy boka helyett a sarkadra is ereszkedhetsz. Maradj így néhány másodpercig, miközben mélyen be és ki lélegzel.


Feküdj hanyatt, lábaid behajlítva, kezeiddel a tested mellett. Kezeiddel gyakorolj nyomást a talajra, közben told fel a csípőd a levegőbe. Csupán a talpak, a vállak és a fejed maradjon a földön! Maradj ebben a pózban és lélegezz be-ki 5–10 alkalommal. Ismételd meg háromszor.
Tökéletes gyakorlat a fenékizmoknak és a belső combizmoknak.

Feküdj hasra, karjaid a tested mellett, tenyereid a talajon. Emeld meg a karjaid a földről, majd a lábaid is húzd felfele, amennyire csak tudod. Ideális az, ha a mellkasod sem éri a földet. Maradj ebben a pózban, közben lélegezz mélyeket be és ki. Ismételd meg 3–4-szer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése