2018. április 4., szerda

Mosás vadgesztenyével

Az előző napon bejegyzett alufóliagolyós mosási trükkről jutott eszembe a vadgesztenyével mosás. Bár én úgy gondolom, ez közismert, de ki tudja, lehet csak koromnál fogva képzelem így, hiszen ahogy a mondás tartja 'egy újszülöttnek minden vicc új'. Noha ez időtájt nem szezonális, de az ötlet itt bármikor előkereshető lesz. 

Gyermekkoromban a nagymamám udvarában hatalmas vadgesztenye fa állt, aminek a terméséből én főleg apró játékokat készítettem, ő pedig mosólét főzött. Kézzel mosott mindent, hol volt akkor még automata mosógép, de még a tárcsást is csak áhítottuk. Manapság viszont már mosólé készítése sem feltétlenül szükséges, elég, ha a (8-10 db) cikkekre vágott, barna héjuktól megfosztott gesztenyéket egy vékony zokniba/harisnyába kötve a ruhák közé, a mosógépbe helyezzük. 40 fokos vízben frissítő mosáshoz (amikor nem szennyezett a ruha, csak beleizzadtunk) kiválóan helyettesíti a mosószert, de magasabb hőfokon a piszkosabb ruhákat is tökéletesen megtisztítja, amennyiben azok nem nagyon beszáradtan foltosak. A gesztenyék többször is felhasználhatók, 3-4 alkalommal biztosan, de ügyelni kell arra, hogy a közbenső időben mindig kiszáradjanak.

A vadgesztenye tisztító hatása a szaponin tartalmának köszönhető, mely magasabb hőfokon jobban kioldódik és hatékonyan megszünteti a szennyeződéseket. Mindemellett lágyítja a vizet, a ruhák puhábbak lesznek tőle, sőt textíliától függően a vasalás el is hagyható, de mindenképpen könnyítettebbé válik. 
Érdemes tehát ősszel összegyűjteni a vadgesztenyéket, és jól kiszárítva szellőző helyen tárolni, hogy egész télen megtakaríthassuk az enyhén szennyezett ruhák tisztításához egyébként szükséges mosópor kiadásunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése